Szybki chleb półrazowy

Szybki chleb półrazowy

Ostatnio mam fazę na słodkie drożdżowe wypieki, głównie chałki. Tym razem dla odmiany postanowiłam upiec chleb. Przepis wypatrzyłam u Ewy, która znalazła go u Doroty. 

Przepis jest łatwy i szybki, chleb wychodzi lekki i puszysty, chociaż jak dla mnie nieco za suchy. Najsmaczniejszy jest pierwszego dnia.

przepis - Moje Wypieki

 

 

Zdjęcie - Szybki chleb półrazowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 1 bochenek 750 g :

  • 250 g mąki pszennej razowej (użyłam pełnoziarnistej orkiszowej)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml letniej wody

do posmarowania :

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

do posypania :

  • ziarna słonecznika

 

Maki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. (ciasto powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami formy o wymiarach 28x11 cm (u mnie 36x12). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać ziarnami słonecznika.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 30-35 minut (wyjęty z formy bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos). Wystudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności : płynne, sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do zagniatania i wyrastania. Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

Zdjęcie - Szybki chleb półrazowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów