Szybka zupa z resztek warzyw
Dojrzały pomidor, piętka ogórka, kawałek selera, kilka smętnych pieczarek wepchniętych w kąt lodówki... Smutny jest los warzywnych resztek, bo najczęściej lądują w ogródku na kompoście ;) Tym razem jednak zrobiłam z nich zupę, na którą przepis znalazłam w książce "Sztuka gotowania na co dzień" Pola Martina. Właściwie trudno mówić tu o jakimś przepisie, bo tak naprawdę można dać dowolne warzywa w dowolnej ilości. Ja od siebie dodałam jeszcze kawałek cukinii :)
SZYBKA ZUPA Z RESZTEK WARZYW
(dla 1 osoby)
2 pieczarki,
1/3 łodygi selera naciowego,
1/3 pomidora,
kawałek ogórka,
kilka plasterków cukinii,
szklanka bulionu drobiowego,
łyżeczka masła,
łyżeczka jasnego sosu sojowego,
pieprz
Pieczarki i seler pokroić w plasterki, ogórka i cukinię w półplasterki. W rondlu roztopić masło i poddusić na nim przez kilka minut pieczarki, seler, ogórek i cukinię. Wlać bulion, dodać pokrojonego na kawałki pomidora i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać sos sojowy i pieprz do smaku.
Podawać z grzankami.
Przepis dołącza do Letniego Festiwalu Zup oraz akcji "Nie marnuj żywności" :)
SZYBKA ZUPA Z RESZTEK WARZYW
(dla 1 osoby)
2 pieczarki,
1/3 łodygi selera naciowego,
1/3 pomidora,
kawałek ogórka,
kilka plasterków cukinii,
szklanka bulionu drobiowego,
łyżeczka masła,
łyżeczka jasnego sosu sojowego,
pieprz
Pieczarki i seler pokroić w plasterki, ogórka i cukinię w półplasterki. W rondlu roztopić masło i poddusić na nim przez kilka minut pieczarki, seler, ogórek i cukinię. Wlać bulion, dodać pokrojonego na kawałki pomidora i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać sos sojowy i pieprz do smaku.
Podawać z grzankami.
Przepis dołącza do Letniego Festiwalu Zup oraz akcji "Nie marnuj żywności" :)