Szybka sałatka z tuńczykiem i brokułami
Przyznam szczerze, że ta sałatka nie miała trafić na bloga, ale po jednym z ostatnich instastories zasypaliście mnie dosłownie prośbami o przepis. Na szczęście nie zjedliśmy całej na raz i mogłam zrobić zdjęcia i zamieścić przepis.
Robi się ją naprawdę błyskawicznie, nim ugotujecie brokuła zdążycie pokroić cebulkę i pomidorki oraz przygotować dressing. Jeszcze tylko podprażyć słonecznika, żeby przyjemnie chrupał i w zasadzie gotowe. Nie trzeba tu specjalnych umiejętności ani narzędzi. Jeśli jednak szukacie ciekawych salaterek do serowania takich pyszności zajrzyjcie koniecznie tutaj
Składniki:
- ugotowany brokuł,
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
- mała puszka kukurydzy
- garść pomidorków koktajlowych
- pół malej cebulki
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz
Do miski przekładamy podzielonego na różyczki i ugotowanego brokuła, odsądzonego z zalewy tuńczyka, kukurydzę, pokrojone na ćwiartki pomidorki i drobno posiekaną cebulkę. Słonecznika podprażamy na suchej patelni i także dodajemy do sałatki.
Dresing:
- 4 łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek)
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny wymieszać i polać sałatkę
Podane składniki mieszamy ze sobą do połączenia i polewamy nimi sałatkę przed podaniem.