Szybka drożdżówka z owocami i kruszonką
Znowu mi mama z jakimś świstkiem z gazety wyciętym na chatę wbiła. I z mrożonymi jagodami. Cóż było czynić... wzięłam zmiędlony do granic możliwości świstek, michę, mikser i do roboty. Ciasto okazało się zaskakująco łatwe i błyskawiczne, ale jednak to i owo pozmieniałam, bo wydawało mi się na przykład ciutas za luźne. Bardzo dobre, ale czuć, że to ciasto szybkie i tanie. Ale na nagłych gości albo nagłą chętkę jak znalazł. Jak na mój gust trochę mało słodkie, więc polecam posypać je cukrem pudrem. A! Robiłam je dwa razy i za każdym razem środek opadał, widocznie tak ma być. Co dziwne, temu opadniętemu środkowi daleko do zakalca, a sprawia, że placek jest rustykalnie malowniczy.
PS. Sorry za fotę, ale ciemną nocą bez softboxów i tego typu wynalazków trudno coś w miarę nieźle ująć.
Należy mieć:
350 g mąki
200 ml ciepłego mleka
75 g cukru
60 g roztopionego masła
30 g świeżych drożdży
jajko
łyżkę cukru z wanilią
szczyptę soli
do posypania:
2 garści owoców (dałam jagody, ale mogą być truskawki czy inne)
na kruszonkę:
60 g mąki
30 g cukru pudru
30 g roztopionego masła
Wymieszać mleko z cukrem, łyżką mąki i drożdżami. Gdy rozczyn "ruszy", dodać go do reszty składników ciasta i wyrobić mikserem na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość, a następnie przełożyć je do formy (ja zrobiłam w tortownicy 24 cm, ale większa byłaby lepsza), przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na ok. 30 minut. Przygotować kruszonkę: roztopione, wystudzone masło wymieszać z mąką i cukrem do uzyskania konsystencji kruszonki. Owoce umyć i osączyć. Gdy ciasto drożdżowe urośnie, posypać je owocami oraz kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. 30 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Kup zanim zniknie! Wyprzedaż "100 smakołyków..." - tylko 19 zł!