Szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar


Dzisiaj to już dość popularne danie, którego możemy posmakować przy okazji wizyty w Ikei. Szwedzkie köttbullar to małe, soczyste klopsiki w towarzystwie esencjonalnego sosu przygotowywanego na bazie bulionu wołowego. Zazwyczaj podaje się je z ziemniaczanym puree i koniecznie z borówką! Klopsiki jak to klopsiki są bardzo smaczne, ale fenomenem tego dania jest połączenie wszystkiego razem : mięsa, sosu, ziemniaków i słodkiej borówki. Całość smakuje fantastycznie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią połączenie słonego ze słodkim. Przepis na klopsiki pochodzi z tej strony – klik.

Zdjęcie - Szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA SZWEDZKIE KLOPSIKI, CZYLI KÖTTBULLAR (4 porcje)


Klopsiki :

40 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 mała cebula
1 łyżka oleju
2 kromki białego chleba
250 ml mleka
1 jajko
1 płaska ł yżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
olej do smażenia

Sos :
600 ml bulionu wołowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki śmietanki 30%
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek zimnej wody

Jak zrobić szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar : Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli i odstawić do wystudzenia. Z chleba odciąć skórkę, miąższ włożyć do miski, zalać mlekiem, odstawić na 15 minut. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, lekko odciśnięty chleb, jajko, sól, pieprz i ziele angielskie. Dokładnie wymieszać masę rękoma. Nabierać małe ilości mięsa i formować niewielkie klopsiki, odkładać je na duży talerz. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju, krótko smażyć klopsiki na rumiano z każdej strony. Usmażone przekładać do garnka razem z tłuszczem, w którym się smażyły (smażę klopsiki na dwa razy, nie dolewam więcej oleju przy smażeniu drugiej partii, po skończonym smażeniu powinno go zostać na patelni maksymalnie 1 ½ łyżki) , zalać ciepłym bulionem, dodać sos sojowy, wymieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć klopsiki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Śmietankę wlać do kubka, dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać i wlać do garnka. Włożyć z powrotem klopsiki, gotować przez chwilę, ściągnąć z palnika. Podawać z ziemniaczanym puree i borówką.

Przepisy z tych kategorii

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

Chlebowe bułeczki cynamonowe w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe
2

Kardemummabullar – szwed…

food² food²
Food Square

Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)
1

Chokladbollar - szwedzkie kule…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pepperkaker - norweskie pierniczki

Pepperkaker - norweskie pierni…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana
1

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Duńskie śledzie z curry
3

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie
1

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square