Szwedzkie ciasteczka żytnie

Szwedzkie ciasteczka żytnie

Zdjęcie - Szwedzkie ciasteczka żytnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasteczka cą dobre na wszystko... A cała miska zdrowych, żytnich ciasteczek to już w ogóle cała masa dobroci, radości i ukojenia. Lekko słodkie, popijane ciepłym mlekiem wyleczą z wszystkich zmartwień, nastroją pozytywnie i dadzą siły na chwil kilka.
Szwedzkie ciasteczka żytnie (ok 60 szt)*:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki kremowego serka typy Philadelphia
  • ½ szklanki miękkiego masła
  • ½ szklanki brązowego cukru

 

  • 1 jajko, rozmącone z odrobiną wody
  • cukier demerara do posypania ciasteczek


W misce mieszam obie maki i sól. I drugiej misce umieszczam ser, masło i cukier, miksuję całość mikserem do czasu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaję mąki, miksuję do czasu całkowitego połączenia się składników. Gotowe ciasto zagniatam w kule, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok 1 h. Schłodzone ciasto wałkuję na blacie oprószonym mąką na grubość ok 3-4 mm. Przy pomocy wycinaczki do ciastek (o średnicy ok 5 cm) wycinam z rozwałkowanego ciasta ciasteczka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję odrobiną cukru. Piekę w 180 st ok 7-9 min do czasu aż brzegi ciastek zaczną się lekko rumienić. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis lekko zmieniłam i dostosowałam do swoich potrzeb i upodobań. Oryginalny pochodzi stąd.

Kategorie przepisów