Szwajcarskie ciasto marchewkowe
Czyli Aargauer Rüblitorte. Jeden z klasycznych szwajcarskich przepisów. Pierwszy zapisany przepis pochodzi z 1892 roku z książki zawierającej spis przepisów kulinarnych, przygotowanych w Szkole gospodarstwa domowego w Kaiseraugust (Haushaltungsschule Kaiseraugst). Ale przepis jest prawdopodobnie starszy - powstał w rejonie kantonu Argau - popularnie nazywanego w XIX wieku Marchewkowa kraina (Rüebliland).
To jedno z popularniejszych ciastek w Szwajcarii. Można je kupić gotowe w praktycznie każdym sklepie spożywczym.
250 g drobno startej marchewki - odciśniętej
5 jajek
175 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta soli
250 g drobno mielonych migdałów
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można dodać kirszu do smaku i szczyptę mielonych goździków albo trochę skórki startej z cytryny)
LUKIER:
200 g cukru i 2-3 łyżki soku z cytryny (można sok zastąpić rumem)
----------------------------------------------------------
Żółtka i cukier utarłam na białą i puszystą masę. Białka ubiłam na sztywno. Mąkę, proszek, migdały, cynamon i sól połączyłam a następnie dodałam do żółtek stopniowo, na zmianę z białkami. Na koniec dodałam startej marchewki i dokładnie wymieszałam.
Masę przelałam do wysmarowanej masłem formy - ja użyłam kwadratowej i piekłam w 175 stopniach C przez około godzinę.
Wystudzone ciasto posmarowałam lukrem zrobionym ze zmieszanego z sokiem cukru-pudru.
To wszystko. Proste i smaczne. No i długo pozostaje świeże i wilgotne. Świetnie wygląda ozdobione marcepanowymi marchewkami. W Szwajcarii można kupić gotowe - w Polsce można je sobie zrobić samemu o ile się ma masę marcepanową i dwa barwniki spożywcze - pomarańczowy i zielony.