Szwajcarskie ciasto marchewkowe

Szwajcarskie ciasto  marchewkowe

Czyli Aargauer Rüblitorte. Jeden z klasycznych szwajcarskich przepisów. Pierwszy zapisany przepis pochodzi z 1892 roku z książki zawierającej spis przepisów kulinarnych, przygotowanych w Szkole gospodarstwa domowego w Kaiseraugust (Haushaltungsschule Kaiseraugst). Ale przepis jest prawdopodobnie starszy - powstał w rejonie kantonu Argau - popularnie nazywanego w XIX wieku Marchewkowa kraina (Rüebliland).

To jedno z popularniejszych ciastek w Szwajcarii. Można je kupić gotowe w praktycznie każdym sklepie spożywczym.

Zdjęcie - Szwajcarskie ciasto  marchewkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g drobno startej marchewki - odciśniętej

5 jajek

175 g cukru

szczypta cynamonu

szczypta soli

250 g drobno mielonych migdałów

100 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

(można dodać kirszu do smaku i szczyptę mielonych goździków albo trochę skórki startej z cytryny)

LUKIER:

200 g cukru i 2-3 łyżki soku z cytryny (można sok zastąpić rumem)

----------------------------------------------------------

Żółtka i cukier utarłam na białą i puszystą masę. Białka ubiłam na sztywno. Mąkę, proszek, migdały, cynamon i sól połączyłam a następnie dodałam do żółtek stopniowo, na zmianę z białkami. Na koniec dodałam startej marchewki i dokładnie wymieszałam.

Masę przelałam do wysmarowanej masłem formy - ja użyłam kwadratowej i piekłam w 175 stopniach C przez około godzinę.

Wystudzone ciasto posmarowałam lukrem zrobionym ze zmieszanego z sokiem cukru-pudru.

To wszystko. Proste i smaczne. No i długo pozostaje świeże i wilgotne. Świetnie wygląda ozdobione marcepanowymi marchewkami. W Szwajcarii można kupić gotowe - w Polsce można je sobie zrobić samemu o ile się ma masę marcepanową i dwa barwniki spożywcze - pomarańczowy i zielony.

Kategorie przepisów