Sznycle z indyka w cieście

To jeden z ulubionych obiadów moich dzieci. Mięso usmażone w delikatnym cieście jest miękkie i soczyste, łatwe do pogryzienia nawet dla małych ząbków. Do tego ziemniaczki, pomidory i ogórki kiszone, i mój syn jest w kulinarnym niebie.

Przepis na ciasto podam w orientacyjnych ilościach, bo zawsze robię je "na oko".

Składniki:

filet z indyka

sól, pieprz, czosnek

2 jajka

2 łyżki oliwy

szczypta soli

ok. szklanka mąki

Filet z indyka pokrój na zgrabne sznycle, lekko rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przykryj i odstaw na chwilę.

Roztrzep jajka z oliwą. Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając (można oczywiście wszystko zmiksować). Ciasto powinno być dość gęste.

Sznycle obtaczaj w cieście, wrzucaj na patelnię z rozgrzaną oliwą, i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas.

Zdjęcie - Sznycle z indyka w cieście  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy