Sznycle z indyka w cieście
To jeden z ulubionych obiadów moich dzieci. Mięso usmażone w delikatnym cieście jest miękkie i soczyste, łatwe do pogryzienia nawet dla małych ząbków. Do tego ziemniaczki, pomidory i ogórki kiszone, i mój syn jest w kulinarnym niebie.
Przepis na ciasto podam w orientacyjnych ilościach, bo zawsze robię je "na oko".
Składniki:
filet z indyka
sól, pieprz, czosnek
2 jajka
2 łyżki oliwy
szczypta soli
ok. szklanka mąki
Filet z indyka pokrój na zgrabne sznycle, lekko rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przykryj i odstaw na chwilę.
Roztrzep jajka z oliwą. Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając (można oczywiście wszystko zmiksować). Ciasto powinno być dość gęste.
Sznycle obtaczaj w cieście, wrzucaj na patelnię z rozgrzaną oliwą, i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas.