SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS
Sezon na warzywa trwa w najlepsze.Kolorowe i świeże warzywka same zachęcająco mrugają w naszą stronę.Dziś proponuję kolorowe szaszłyki, które w sezonie grillowym idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych.
Składniki:
pół kilo piersi z indyka
(można również z kurczaka) papryka czerwona, papryka zielona, trzy czerwone cebule, cukinia, pieczarki
Przyprawy:
czosnek, sól, pasta curry, pieprz, mięta, oregano, bazylia, oliwa, oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką
Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki.Przyprawiłam i polałam oliwą.Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw.Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków.
Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej.
Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej.
Idealnie pasuje do nich kasza kus kus
Składniki:
pomidory
oliwki
kapary
świeża, pokrojona pietruszka
cebula
czosnek
bulion
Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce.
Do kaszy kus kus dodałam szklankę bulionu i
wszystko razem wymieszałam.
lub sałatka ziemniaczana:
Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę.Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki,sporo kopereku, 2-3 ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku.Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem.
SMACZNEGO!