Szaszłyki z kurczakiem z piekarnika

Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią to danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Pieczone w piekarniku, stają się idealną propozycją, gdy chcemy cieszyć się aromatem grillowanych potraw niezależnie od pogody. Soczyste mięso w towarzystwie kolorowych warzyw wygląda apetycznie, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu! Do szaszłyków z kurczakiem z piekarnika świetnie pasuje domowy sos tzatzaiki.
Pin Print
Szaszłyki z kurczakiem z piekarnika
Porcje 10 szaszłyków
Składniki na szaszłyki z kurczakiem z piekarnika:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 ½ czerwonej papryki
- 1 ½ łyżeczki : oregano, tymianku, czerwonej słodkiej papryki, czosnku, soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie szaszłyków z kurczakiem z piekarnika:
- Pierś z kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w podobnej wielkości kostkę.
- Kurczaka i warzywa polać olejem i natrzeć przyprawami.
- Nakłuwać na patyki do szaszłyków i układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 220 stopni na funkcji termoobieg (najlepiej termoobieg z funkcją grillowania, jeśli Wasz piekarnik jest w taką wyposażony J) przez 12-14 minut. Na 1-2 minuty przed końcem pieczenia, można posmarować szaszłyki za pomocą pędzelka niewielką ilością miodu. Jeśli miód jest gęsty, należy go krótko podgrzać w garnuszku – łatwiej będzie się rozsmarowywał na szaszłykach.