Szaszłyki wschodnioindyjskie z sosem jogurtowo-orzechowym
Sezon na wiśnie dobiega ku końcowi (podsumowanie wiśniowej akcji ukaże się wkrótce), a ja zabieram się za morele i brzoskwinie, za którymi tak przepadam. I za grillowanie, bo pogoda znów sprzyja :) A z grilla najbardziej lubię szaszłyki – na miliard sposobów. Ten przepis, wraz z pysznym sosem, znalazłam w książce "Grill i dania na piknik". Pyszne :)
SZASZŁYKI WSCHODNIOINDYJSKIE
(na 4 porcje)
ok. 700 g piersi kurczaka,
3 papryki: czerwona, zielona i żółta,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
50g solonych orzeszków ziemnych,
1,5 łyżeczki zmielonej kolendry,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego),
3 łyżki oleju,
szczypta soli i pieprzu
Posiekaną cebulę i czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, posiekane orzeszki, sól, pieprz i olej zmiksować na gładką masę. Filety umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć je do miski, zalać przygotowaną marynatą i wymieszać tak by pokryła mięso. Przykryć i zostawić w lodówce przynajmniej na 4 godziny. Kilka razy zamieszać.
Wyjąć kawałki kurczaka i nabić na patyczki do szaszłyków, przekładając je kawałkami kolorowych papryk. Piec na rozgrzanym grillu przez 20 minut, obracając co 5 minut i smarując marynatą. Szaszłyki można też upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
SOS JOGURTOWO-ORZECHOWY
2/3 szklanki jogurtu naturalnego,
2/3 szklanki śmietany (12 lub 18%),
2 cebule dymki razem ze szczypiorem,
1 nieduży ząbek czosnku,
2 łyżki orzechów arachidowych,
sól i pieprz do smaku
Cebulki, czosnek i orzeszki bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i śmietaną, doprawić do smaku. Można też pokroić je byle jak i zmiksować wszystko razem, ale nie na idealnie gładką masę ;)
SZASZŁYKI WSCHODNIOINDYJSKIE
(na 4 porcje)
ok. 700 g piersi kurczaka,
3 papryki: czerwona, zielona i żółta,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
50g solonych orzeszków ziemnych,
1,5 łyżeczki zmielonej kolendry,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego),
3 łyżki oleju,
szczypta soli i pieprzu
Posiekaną cebulę i czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, posiekane orzeszki, sól, pieprz i olej zmiksować na gładką masę. Filety umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć je do miski, zalać przygotowaną marynatą i wymieszać tak by pokryła mięso. Przykryć i zostawić w lodówce przynajmniej na 4 godziny. Kilka razy zamieszać.
Wyjąć kawałki kurczaka i nabić na patyczki do szaszłyków, przekładając je kawałkami kolorowych papryk. Piec na rozgrzanym grillu przez 20 minut, obracając co 5 minut i smarując marynatą. Szaszłyki można też upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
SOS JOGURTOWO-ORZECHOWY
2/3 szklanki jogurtu naturalnego,
2/3 szklanki śmietany (12 lub 18%),
2 cebule dymki razem ze szczypiorem,
1 nieduży ząbek czosnku,
2 łyżki orzechów arachidowych,
sól i pieprz do smaku
Cebulki, czosnek i orzeszki bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i śmietaną, doprawić do smaku. Można też pokroić je byle jak i zmiksować wszystko razem, ale nie na idealnie gładką masę ;)