Szarlotka ze słonecznikową kruszonką
Szybka, chrupiąca i bardzo dobra. Kruszonka z pestkami słonecznika i płatkami owsianymi jest cudownie krucha. Myślę, że nie ma wielkiej konieczności przerabiania jabłek na mus, i że jeśli je po prostu zetrzemy na podpieczone ciasto, wzorem szarlotki sypanej, będzie równie smakowicie. A może nawet bardziej. A na pewno jeszcze szybciej.
Należy mieć:
500 g mąki
250 g cukru trzcinowego
kostkę bezmlecznej margaryny
łyżeczkę proszku do pieczenia
lodowatą wodę
po 1/2 szklanki pestek słonecznika i płatków owsianych
na farsz:
4 duże jabłka typu szara reneta
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z pieczoną wanilią
łyżeczkę cynamonu
Jabłka obrać, pokroić i uprażyć z cukrem, wanilią i cynamonem. Z mąki, cukru, margaryny i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto, dodając tyle wody, by dało się zagnieść. Podzielić masę na dwie równe części. Jedną z nich wylepić blachę, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i podpiec przez 10 minut. Do drugiej połowy dodać pestki oraz płatki i wyrobić kruszonkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać go kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż kruszonka nabierze złotego koloru, czyli około 20 minut.