Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Zdjęcie - Szarlotka z bezą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Mój trochę spóźniony przepis na Dzień Jabłka organizowany przez Tatter. Właściwie spóźniony jest tylko wpis, bo ciasto upiekłam wczoraj ;-)  To ulubiona szarlotka naszej rodziny, jej atutem jest krucha bezowa kołderka, pod którą kryją się pachnące cynamonem prażone jabłka. Szybko znika i rzadko kiedy udaje jej się przetrwać więcej niż dwa dni :-)

 

Zdjęcie - Szarlotka z bezą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 12,5 dag margaryny ( pół kostki )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

beza :

  • 3 białka
  • pół szklanki cukru

środek :

  • 1 kg antonówek*
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu


Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i dusić na małym ogniu, aż się jabłka się rozpadną. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Przestudzić.

Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem. Dodać cukier i proszek do pieczenia, dalej siekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć ją na około 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy ( wymiary 25 x 31 cm ) , ponakłuwać widelcem.  Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut - do zrumienienia ( na termoobiegu w 200°C ok.10-15 minut ).

W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna.

Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka, a na nie ubitą pianę. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.30-40 minut.


* jeżeli lubicie grubą warstwę jabłek, to trzeba użyć 2 kg antonówek

 

Zdjęcie - Szarlotka z bezą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów