Szarlotka w jesiennym klimacie

Szarlotka w jesiennym klimacie

Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatnie dni były zdecydowanie w jesiennym klimacie. Deszcz,wiatr i szaruga. W kuchni więc również jesień w pełni. Przerabiamy ostatnie pomidory, pakujemy do słoików jabłka i węgierki, zbieramy ostatnie jeżyny i maliny, rozgrzewamy się herbatą z sokiem malinowym i gęstą, gorącą czekoladą. Na targu pojawiła się już pigwa i żurawina. O dziewiętnastej robi się ciemno.. przykro tak żegnać się z latem:( Aby osłodzić mi to rozstanie sklep Coqlila obdarował mnie przepięknymi przedmiotami - jak z francuskiej wsi. Z tej okazji upiekłam szarlotkę. :) Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Może i Ty upieczesz? Jabłka o tej porze smakują przecież najlepiej:) Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny, na kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm/

ciasto kruche: - 230 g mąki pszennej (często zastępuję ją białą mąką orkiszową) - 120 g masła - 2 żółtka - 30 g cukru waniliowego - szczypta soli

nadzienie: - 1 kg kwaśnych jabłek - 100 g cukru kryształu - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 zmielone goździki

do wysmarowania formy: - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej do posypania: - 3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, wkrój masło, dodaj żółtka, sól i cukier. Zagnieć plastyczne ciasto, które następnie przełóż do foliowego woreczka i na 1 h do lodówki. Formę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj i wylep nią dno formy, podziurkuj widelcem i wstaw na 14 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Gdy spód szarlotki będzie się piekł, obierz jabłka i oczyść je z gniazd nasiennych. Włóż do dużego garnka, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż zaczną się rozpadać. Dodaj cynamon i goździki, wymieszaj. Na tym etapie należy spróbować masy jabłkowej, można ją dosłodzić lub dodać soku z cytryny. Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Rozwałkuj drugą część ciasta kruchego i wykrawaj z niego za pomocą foremki kształty np. listki lub serduszka. Ułóż na wierzchu szarlotki. Można pominąć tę czynność i szarlotkę udekorować kratką lub przykryć płatem rozwałkowanego ciasta- wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej:) Wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut. Po 30 minutach kontroluj, czy ciasto zanadto nie brązowieje.Każdy piekarnik inaczej piecze. Szarlotkę krój po całkowitym wystudzeniu, ozdób cukrem pudrem Smacznego! Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W sesji została wykorzystana przepiękna ceramika firmy Coqlila. Abyś mogła/ mógł zobaczyć więcej pięknych przedmiotów zapraszam Cię tutaj. Zdjęcie - Szarlotka w jesiennym klimacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów