Szarlotka - pierwsza w tym sezonie

Szarlotka - pierwsza w tym  sezonie

Do zrobienia tej szarlotki zainspirował mnie przepis i zdjęcie z tego blogu - Coffee and Vanilla. Zresztą polecam ten blog serdecznie bo jest niezwykle ciekawy. A moja szarlotka wyszła tak:

Zdjęcie - Szarlotka - pierwsza w tym  sezonie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

400 g mąki

pół szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g zimnego, posiekanego masła

3 żółtka

ewentualnie 1 lub 2 łyżki jogurtu albo kwaśnej śmietany - jeśli ciasto nie będzie się chciało "związać"

Farsz:

około półtora kilograma jabłek - bez skórki i gniazd nasiennych

3-4 łyżki cukru z cynamonem

ok. 3 łyżek dżemu morelowego

płatki migdałów do posypania ciasta

Ciasto kruche trzeba zrobić bardzo szybko. Ja używam do tego miksera. Wrzucam wszystkie składniki - poza jogurtem - i szybko miksuję. Jeśli trzeba dodaję łyżkę lub dwie jogurtu, szybko miksuję i gotowe ciasto zlepiam w kulę, którą zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około godziny.

Po godzinie ciastem wylepiam posmarowaną masłem tortownicę - ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości tortownicy. Na dno smaruję niezbyt grubą warstwę dżemu morelowego a następnie układam warstwę jabłek - pokrojonych w cienkie plasterki. Całość posypuję cukrem z cynamonem. Następną warstwę jabłek kroję w dość grube plastry i układam "na sztorc" - półokrągła częścią do góry. Całość posypuje reszta cukru cynamonowego i solidnie płatkami migdałów.

Tortownicę wstawiam na około 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Następnie ustawiam program podpiekania tylko dolnej części piekarnika i piekę kolejne 15-20 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Szarlotka - pierwsza w tym  sezonie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów