Szarlotka .. najprostsza i pyszna
Szarlotka .. to ciasto, które uwielbiamy rodzinnie. Pokazały się już na placu jabłka w sam raz na szarlotkę. Przyjechałam z pracy wieczorem, młody się na mnie popatrzył i spytał to co będą jabłka z kruszonką .. ja się popatrzyłam .. i padło ok, niech będzie szarlotka :) – łaskawca! Po otworzeniu lodówki okazało się, że to będzie super prosta i szybka szarlotka.
( zdjęcie jest jedno, zrobione o 6 rano .. jak wróciłam wieczorem to nic na stole nie zastałam )
Szarlotka najprostsza
- 4 jabłka
- 5 łyżek cukru ( jeśli jabłka kwaśne to więcej )
- 1 łyżka suszonej żurawiny Kresto
- 1 jajko
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier wymieszać, dodać jabłka i cynamon wymieszać. Jabłka smażyć w ten sposób przez kilka minut, dodać żurawinę wymieszać. Na formie do pieczenia na papierze do pieczenia rozłożyć jedno opakowanie ciasta francuskiego, na to położyć jabłka przykryć drugim ciastem. Ciasto posmarować jajkiem, można ewentualnie lekko posypać cukrem.
Piekarnik nastawić na 180 C , wstawić ciasto i piec do zazłocenia u mnie ok. 45 minut.
Smacznego !