Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

W tym roku znów mam jabłkową klęskę urodzaju. Jabłka spadają z drzewa jak oszalałe i grzechem byłoby ich nie wykorzystać, więc przerabiam je na musy i dżemy, i jak na razie zapowiada się, że zimą chyba będzie w kółko szarlotka i jabłecznik.

Dzisiejsza szarlotka funkcjonowała jakiś czas temu na Fotoforum jako "misiankowa szarlotka". Jest fenomenalna - bardzo kruche ciasto, a w środku pyszne, aromatyczne jabłka.

Składniki:

Ciasto: 1/2 kilograma mąki krupczatki

1/2 szklanki cukru

200 g masła

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

białko (do posmarowania spodu)

Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek

cukier, cynamon, cukier waniliowy - wg smaku

skórka starta z 1 cytryny

Ciasto szybko zagnieć do połączenia składników, włóż do lodówki na 2 godziny.

Jabłka obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Obsyp cukrem i cynamonem, dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i odstaw - też na około dwie godziny.

Połową ciasta wylep formę (może być forma do tarty lub niewielka tortownica).

Roztrzep białko i posmaruj spód ciasta, a następnie ponakłuwaj go widelcem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 15 minut.

W międzyczasie rozwałkuj pozostałą część ciasta. Na wyjętym z piekarnika spodzie ułóż ciasno jabłka, przykryj rozwałkowanym plackiem, zlep brzegi, i piecz w tej samej temperaturze jeszcze ok. 60 minut (aż spód się ładnie zazłoci).

Zdjęcie - Szarlotka na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów