Szarlotka na kruchym cieście
To nie do końca jest szarlotka. Chociaż, może i szarlotka... Jest prosta w wykonaniu i smaczna. Nie ma prawa się nie udać.
6 dużych jabłek - twardych i kwaskowatych
1/2 kg mąki pszennej
300 g masła
150 g cukru pudru albo drobnego cukru do pieczenia
2 żółtka
2-3 łyżki gęstego, niekwaśnego jogurtu
100 g cukru do jabłek
masło do wysmarowania formy
3 łyżki cukru waniliowego do posypania ciasta
Mąkę trzeba dobrze posiekać z chłodnym masłem oraz z cukrem. Następnie dodać żółtka i jogurt. Siekać wszystko przez chwile a potem szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folie - włożyć do zamrażalnika aż stwardnieje ale nie zamrozi się zupełnie.
Połowę
zimnego ciasta zetrzeć na tarce na wysmarowana formę. Przyklepać lekko
dłonią. Ważne by ciasto pokryło cały spod blachy. Następnie na cieście
ułożyć pokrojone w plastry jabłka - muszą być bez skorek i gniazd nasiennych. Jabłka posypać 100g
cukru - chyba, że są bardzo słodkie, wtedy mniej. Na to wszystko zetrzeć drugą
połowę ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem.
Ciasto nie jest zbyt efektowne ale za to bardzo smaczne - słodkie ciasto i kwaskowate jabłka.