Szarlotka na biszkopcie z galaretkami

Szarlotka na biszkopcie z galaretkami
Zdjęcie - Szarlotka na biszkopcie z galaretkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dziś coś na słodko, pogoda za oknem szara i bura, więc najlepszym lekarstwem jest ciasto, ciepła herbata i dobra książka. Wprawdzie ciasto zostało już pochłonięte do ostatniego okruszka przez Krzyśka, ale zdjęcie i przepis zostało. Postanowiłam się podzielić tym z Wami. W końcu ten blog też po części ma być kulinarny.

Na tapecie będzie szarlotka – wprawdzie jabłka to owoce późnego lata i jesieni, ale nawet teraz można kupić bardzo dobre. Nie znam innego typu ciasta, które miałoby tyle wersji. Tradycyjnie u nas na stole gości szarlotka na kruchym cieście, lecz tym razem coś innego, lżejszego i bardziej wakacyjnego.

Szarlotka na biszkopcie z galaretkami

Składniki:

na ciasto:

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek maki

1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 plaska łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli



masa:

1 galaretka cytrynowa

1 łyżeczka żelatyny

6 średnich jabłek

3 łyżki rodzynek

3 łyżki cukru

2 łyżki miodu



dekoracja:

galaretka truskawkowa

bita śmietana



foremka:

średnia tortownica, posmarowana margaryna i posypana bulka tarta



Wykonanie:



spod - biszkopt

oddzielić żółtka i białka.

białka mocno schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywna piane,

dodawać na przemian po 1 łyżce cukru i po 1 żółtku, na koniec dodać cukier waniliowy,

makę i proszek przesiać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać.



Wylać do formy, piec ok. 25 min - 35 min - aż będzie brązowy, w temp 180 - 200 st C.



masa:

jabłka obrać, pokroić dość drobno, włożyć do garnka, wsypać cukier, miód i kilka łyżek wody (ok. 4-5)

gotować na małym ogniu, aż jabłka będą się lekko rozpadały ( u mnie trwało to ok. 25 min) gdy się skończą gotować dodać rodzynki



galaretkę zrobić zgodnie z przepisem, dodać do niej żelatynę, wlać do jabłek i pomieszać dokładnie,

odstawić w zimne miejsce do wystygnięcia.



Biszkopt nasączyć - ja zrobiłam to przy pomocy Martini,

wyłożyć jabłka na wierzch - jeśli wciąż są rzadkie, to najpierw same jabłka a płyn od nich gdy bardziej zastygnie.



wsadzić do lodówki

zrobić czerwoną galaretkę wylać na zastygnięte jabłka odstawić

udekorować bitą śmietana



Pycha jest, nie zajmuje dużo czasu i przede wszystkim jest tanie



Życzę smacznego

Kategorie przepisów