Szarlotka na 1 jajku babci Uli

Szarlotka na 1 jajku babci Uli
Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na 1 jajku babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki
  • 1 kostka (250 g) margaryny PALMA
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżka alkoholu
  • 4 - 5 jabłek
Przygotowanie

Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki i wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekaną margarynę i zagnieć szybko ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaj nieco lodowato zimnej wody. Z ciasta ulep kulę, zawiń szczelnie i wstaw do lodówki. W tym czasie umyj jabłka i zetrzyj je na tarce jarzynówce razem ze skórką. Jeśli są bardzo soczyste możesz dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub tartej bułki. Dodatek cynamonu czy goździków również mile widziany ;-)

Piekarnik nastaw na 200 st. C. Połowę ciasta rozwałkuj na blaszce, rozłóż jabłka i przykryj pozostałym ciastem, startym na tarce jarzynówce. Piecz ok. 20 - 30 minut, do zrumienienia wierzchu. Po przestudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.


Historia przepisu z szuflady babci Uli:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Oryginalny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego ciasta."

Kategorie przepisów