Syrop z kwiatów czarnego bzu
Nie dość, że pięknie pachnie, cudnie wygląda to jeszcze leczy. Czarny bez - ma wiele zastosowań i jest składnikiem wielu aptecznych specyfików. Jego właściwości przeciwzapalne docenimy zwłaszcza jesienią kiedy w towarzystwie herbaty z syropem z jego kwiatów będziemy rozgrzewać się przy kominku.....ale,ale nie pora na jesienne rozgrzewanie, wszak mamy pełnię lata. Syrop doskonale nada się również do orzeźwiającej lemoniady z cytryną, miętą i zielonym ogórkiem, doskonale również urozmaici owocowe koktajle. Śpieszcie się, w zacienionych miejscach można jeszcze zdobyć piękne kwiatostany, ale to już naprawdę ostatni dzwonek.
Składniki
Czas przygotowania: 10 min + 2-4 dni oczekiwanie
30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 l wody
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
Przygotowanie: 1. Kwiaty zbieramy daleko od szosy, w słoneczny dzień, najlepiej do wiklinowego kosza, żeby się nie zgniatały. Zrywamy pełne kwiatostany, te w końcowej fazie kwitnienia nie mają już tak pięknego aromatu
Kwiaty nie lubią ciepła, wtedy ciemnieją, jeśli więc nie chcemy ich wykorzystać w tym samym dniu należy przechowywać je w lodówce
2. Nie otrzepujemy, nie płuczemy w wodzie - wszystko to sprawi, że opadnie pyłek a wraz z nim aromat na którym tak bardzo nam zależy 3. Kwiaty rozkładamy na blacie i czekamy kilkadziesiąt minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;)
4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy 5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2-4 dni. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia 6. Syrop odcedzamy przez gazę i zlewamy do wyparzonych butelek, przechowujemy w lodówce. Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu syropu przed zlaniem do butelek należy go zagotować, można wtedy przechowywać go w chłodnej spiżarce. Jednak syrop po otwarciu zawsze przechowujemy w lodówce 7. Syrop doskonale nadaje się do lemoniady, aromatyzowania koktajli, lodów, do jesiennej herbaty i wielu innych potraw gdzie chcemy uzyskać kwiatowy aromat