Swojski cheb na serwatce wg przepisu cioci Stasi
Dzisiaj przestawiam najlepszy swojski chleb na serwatce według przepisu cioci Stasi. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam!
Składniki:
- 4 szklanki mąki żytniej typu 500
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 3-4 łyżki mleka
- pół kostki drożdży (5 dkg)
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 litra serwatki
Serwatkę lekko podgrzać, wlać do miski i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie i przykleja się do miski dodać jeszcze około pół szklanki mąki pszennej. Ciasto wyrobić, następnie przykryć ściereczką, chleb powinien ruszać się około pół godziny.
Jak wyrośnie ponownie wyrobić ciasto i ułożyć na blasze (wymiary blaszki 24/35 cm). Poczekać ponownie, aż ciasto podwoi swoją objętość.Nagrzać piekarnik wcześniej do 100 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować wodą (użyć do tego zwykłego pędzelka) i posypać makiem.
Chleb włożyć do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu chleb posmarować ponownie wodą i włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika na około 10 minut. Smacznego! Zapraszam również na: Chleb na maślance SWOJSKI CHLEB NA SERWATCE WEDŁUG PRZEPISU CIOCI STASISWOJSKI CHLEB NA SERWATCE WEDŁUG PRZEPISU CIOCI STASI