Świąteczny sernik ze skórką pomarańczową

Świąteczny sernik ze skórką pomarańczową

Klasyczny przepis na sernik, który niezmiennie cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niesamowity smak i konsystencję. To najlepszy sernik jaki w życiu jadłam! Mokry, puszysty, aromatyzowany skórką pomarańczową. Idealny na każdą okazję, a także bez okazji! :)

 

 

Zdjęcie - Świąteczny sernik ze skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na świąteczny sernik ze skórką pomarańczową:

Kruchy spód :

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 zimnego masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru

Masa twarogowa :

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 8 dużych jajek
  • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g skórki pomarańczowej

Lukier :

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 100 g skórki pomarańczowej

 

 

Jak upiec świąteczny sernik ze skórką pomarańczową?

Przygotować spód : na blat przesiać mąkę i cukier puder, dodać masło, kroić nożem na malutkie kawałeczki. Zrobić wgłębienie, wbić jajko. Wyrobić ciasto.

Formę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ciastem równomiernie wylepić jej dno. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut (do zarumienienia). Wyciągnąć, odstawić.

Składniki na masę twarogową powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce umieścić masło, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach przez kilka minut, aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Wówczas dodawać po 1 żółtku (białka oddzielamy do drugiej dużej, suchej miski) i miksować krótko do połączenia składników po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po 1 łyżce twarogu, jednocześnie miksując na wolniejszych obrotach. Dodać skrobię ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy, krótko zmiksować na wolnych obrotach.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać szpatułką.

 

Gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Studzić w otwartym piekarniku, następnie odstawić na kilka godzin (można całą noc) do lodówki.

 

Przygotować lukier : w miseczce umieścić cukier puder, dodać gorąca wodę, energicznie wymieszać, żeby nie było grudek. Polukrować sernik, posypać skórką pomarańczową.

 

Kategorie przepisów