Świąteczny keks z bakaliowym lukrem
Keks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm. Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę żytnią razową, pszenną razową i chlebową do wypieku chleba. Ta jasna mąka będzie teraz składnikiem wszystkich moich ciast, bo spisała się doskonale. Zapraszam więc na pyszny keks, którego wielką zaletą jest lukier z zatopionymi w nim bakaliami :) Aby keks nie wyszedł zbyt suchy, trzeba go piec w temperaturze 160°C przez 55-60 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone tuż przed upływem czasu. Nie używamy termoobiegu. Tylko grzałka góra dół.
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem mała foremka babkowa lub keksówka długości 18 cm
Ciasto:
10 dkg cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
10 dkg miękkiego masła
10 dkg mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
25 g posiekanych orzechów włoskich
Lukier:
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki wrzątku
1 łyżka rodzynek
1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie i krótko zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i utrzeć na najniższych obrotach miksera lub łyżką tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 40 min w temp. 160°C 55-60 minut. Wystudzić, wyjąć na kratkę kuchenną i polukrować.
Lukier: Cukier w kubku lub garnuszku zalać 2 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać bakalie i wymieszać. Rozsmarować lukier grzbietem łyżki lub nożem po cieście.