Świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą

Świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą

Cześć,

Z okazji Świąt chciałabym życzyć Wam zwolnienia w codziennym biegu, zatrzymania się przy chwilach z najbliższymi oraz wspólnego celebrowania świątecznych dań. Wszystkiego dobrego!

Zdjęcie - Świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A dla tych, którzy nie zdążyli z upieczeniem pierniczków, zamieszczam przepis na ciasteczka, które nie muszą czekać 2-3 tygodnie do zmięknięcia. Można je jeść już po ostygnięciu. Zapraszam na świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą.

Zdjęcie - Świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na około 22 sztuki w zależności od grubości):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki miodu gryczanego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka (jedno do ciasta a drugie do posmarowania pierniczków),
  • 1/3 szklanki letniego mleka,
  • skórka starta z 3-4 pomarańczy.

Zdjęcie - Świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • W misce mieszamy mąkę, cukier. sodę i przyprawy. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, masło i jedno jajko. Dolewamy po jednej łyżce mleko i zagniatamy ciasto.
  • Rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm. Wykrawamy pierniczki. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans.
  • Po ostygnięciu możemy pierniczki udekorować lukrem, przepis na lukier znajdziecie tutaj.

Wesołych Świąt!

Gosia

Kategorie przepisów