Świąteczna choinka z pancarré z musem łososiowym

Świąteczna choinka z pancarré z musem łososiowym

Zdjęcie - Świąteczna choinka z pancarré z musem łososiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiElegancka przekąska na świąteczny stół.

 

 

Święta to idealny moment, by na stole pojawiło się coś pięknego, lekkiego i efektownego.

Ta choinka z pancarré wygląda jak mała świąteczna figurka – warstwy delikatnego pieczywa wycięte w kształt gwiazdek, przełożone lekkim musem z wędzonego łososia, ozdobione krewetką ,tapenadą i czerwonym pieprzem.

To przekąska, która zachwyca wyglądem, smakiem i prostotą wykonania.

Idealna na Wigilię, świąteczne przyjęcie lub sylwestrową kolację.

📝 Składniki na świąteczną choinkę z pancarré z musem łososiowym:

(na 4 mini choinki)

Warstwy choinki

  • 8–10 kromek pancarré lub miękkiego chleba tostowego maślanego
  • foremki gwiazdki w kilku rozmiarach (od największej do najmniejszej)

Mus łososiowy[Można użyć gotowej pasty] lub:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g serka śmietankowego (Philadelphia, ricotta lub mascarpone light)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu lub ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka śmietanki dla bardziej puszystej struktury

Dekoracja

  • małe krewetki koktajlowe
  • czerwony pieprz (ziarenka)
  • gałązki koperku
  • tapenada/pasta z czarnych oliwek/

 

Jak zrobić świąteczną choinkę z pancarré z musem łososiowym?

1. Wycinanie gwiazdek

  1. Z chleba tostowego wytnij gwiazdki – każda choinka powinna mieć 4–5 poziomów.
  2. Delikatnie spłaszcz gwiazdki wałkiem, aby były bardziej zwarte.
  3. Jeśli chcesz, by były jeszcze stabilniejsze, możesz podsuszac je 2–3 minuty w piekarniku (150°C).

2. Mus łososiowy

  1. Do blendera włóż łososia, serek, sok z cytryny, chrzan/musztardę, koperek oraz przyprawy.
  2. Zblenduj na gładki, kremowy mus.
  3. Jeśli mus jest za gęsty, dodaj 1 łyżeczkę śmietanki.
  4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem.

Zdjęcie - Świąteczna choinka z pancarré z musem łososiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami3. Składanie choinek

  1. Na talerzu połóż największą gwiazdkę.
  2. Wyciśnij porcję musu.
  3. Nałóż gwiazdkę o rozmiar mniejszą, znów mus.
  4. Powtarzaj aż do najmniejszej gwiazdki, budując kształt choinki.
  5. Delikatnie dociśnij całość od góry, aby konstrukcja była stabilna.

4. Dekorowanie

  • Na czubek połóż krewetkę .
  • Całość udekoruj tapenadą i kolorowymi ziarenkami czerwonego pieprzu.
  • Dodaj mini gałązki koperku jako „świąteczne gałązki”.



Zdjęcie - Świąteczna choinka z pancarré z musem łososiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Przekąskę można przygotować kilka godzin wcześniej, ale dekorację warto dodać tuż przed podaniem.
  • Zamiast łososia możesz użyć kremowej pasty z tuńczyka, serka z ziołami, hummusu buraczanego lub pasty jajecznej.
  • Jeśli chcesz wersję bardziej fit – użyj ricotty lub skyrka naturalnego.
  • Pancarré sprawdzi się najlepiej, bo jest miękki i elastyczny – pięknie wycina się w nim kształty.

Gotowa choinka wygląda przepięknie – jak mała świąteczna bombka z warstw, a mus łososiowy nadaje jej delikatność i elegancję. To przepis, który zawsze robi wrażenie na gościach i świetnie prezentuje się na każdym świątecznym stole.

Zdjęcie - Świąteczna choinka z pancarré z musem łososiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów