Suszona aronia i jarzębina oraz soki
Suszycie owoce jarzębiny i aronii - ja zrobiłam to pierwszy raz w tym roku i są naprawdę pyszne. I te z cukrem i te bez :-) , jarzębinę oraz aronię zrywam jeszcze przed przymrozkami i wkładam do zamrażalnika na kilka dni - to powoduje utratę goryczki. Wysuszone owoce dodaję do równych potraw - uwielbiam np ciastka z nimi ale o tym już niedługo. Polecam
- 1 kg aronu
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki wody
- 1/2 cytryny
Wodę zagotować z cukrem do rozpuszczenia, następnie na gotujący syrop cukrowy wrzucić zamrożoną aronię i gotować ok 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać soku z cytryny i spróbować, sok zlać do butelek owoce odcedzić i wyłożyć na sicie w suszarce do suszenia warzyw i suszyć ok 7 godzin. Wysuszone owoce przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach :-).
- 1 kg jarzębiny
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
Przemrożoną jarzębinę przelać gorącą wodą, do garnka wsypać cukier i jarzębinę całość zalać wodą i zagotować. Obserwować owoce gdy zrobią się lekko pomarszczone odcedzi z syropu i ułożyć w piekarniku na blaszce lub w suszarce do grzybów i suszyć ok 5-6 godzin w temp 70 C co jakiś czas przemieszać i uważać żeby się nam nie przypaliły. Owce jarzębiny można suszyć również w suszarce do warzyw. Jarzębina podczas suszenia skurczy nam się i nie będzie wydawać soku po naciśnięciu. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Owoce jarzębiny i aronu polecam wyszyć również bez gotowania , przemrozić je potem przelać wrzątkiem osuszyć i do piekarnika lub suszyć w suszarce do warzyw i grzybów.
Polecam