Surówka z marchewki i papryki z czosnkowym winegretem
Lekka, zdrowa i mega chrupiąca – taka właśnie jest ta surówka. Nieco słodkawa, z bardzo delikatną nutą czosnku. Świetnie pasuje do potraw z grilla lub innych mięsnych dań – zwłaszcza takich, w których również jest pewien słodki akcent (np. marynata z dodatkiem miodu). Ja podałam ją do kotletów schabowych z pomarańczami i muszę przyznać, że zgrała się wspaniale.
SURÓWKA Z MARCHEWKI I PAPRYKI Z CZOSNKOWYM WINEGRETEM
- 1 papryka,
- 3 niewielkie marchewki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno) lub oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu,
- sól i pieprz
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać olej, sok z cytryny, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Tak powstałym sosem polać warzywa i wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się „przegryzły”.
(inspiracja stąd)