Surówka z kopru włoskiego w serowym sosie
Święty Mikołaj postanowił rozszerzyć moją kulinarną półkę i pod choinką znalazłam trzy bardzo ciekawe książki: "Kuchnia włoska", "Kuchnia śródziemnomorska", i "Jak gotować" Marii Disslowej. Ucieszyłam się ze wszystkich, a szczególnej uciechy dostarczyła mi ta ostatnia książka z przedwojennymi przepisami. Miło sobie poczytać np. o torcie na 26 żółtkach, zupie ze świeżych raków, czy o pieczonych słonkach lub kapłonach. Znalazłam też wiele przepisów, które na pewno kiedyś wypróbuję.
Dzisiejszy przepis pochodzi natomiast z absolutnie apetycznej i cudownej książki "Kuchnia włoska".
Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu)
2 średnie marchewki
5 gałązek selera naciowego
1 jabłko
ząbek czosnku
150 g sera gorgonzola (można zastąpić go Lazurem lub Rokpolem)
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Koper włoski umyj, przekrój wzdłuż na pół, i pokrój na cienkie paski. Posiekaj seler, marchew i jabłko zetrzyj na grubej tarce. Rozetrzyj czosnek. Wszystkie składniki włóż do salaterki, wymieszaj, posyp solą i pieprzem, wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy. Ser pokrój na kawałki, dolej łyżkę oliwy i rozpuść ser na aksamitny sos (mieszaj cały czas, żeby ser się nie przypalił). Ciepłym sosem polej sałatkę i podawaj.