Strudel z gruszkami o smaku amaretto.
Najlepszy , klasyczny strudel to taki, który piecze się z cieniutkiego jak papier , ręcznie rozciąganego ciasta i dużą ilością jabłek z cynamonem.
Mój strudel trochę odbiega od klasyki i powstał po kilku udanych lub mniej udanych próbach. Najprościej jest użyć gotowego ciasta filo lub francuskiego i problem z głowy. Moje ciasto wydaje mi się całkiem smaczne , a wielki apetyt na domowy strudel zaspokojony na pewien czas.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka łyżek zimnej wody
- 500 g jędrnych gruszek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki likieru amaretto
- po 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych
- 3 łyżki pokruszonych herbatników o smaku migdałowym/
- ok.2 łyżki stopionego masła
Wykonanie: -Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło/posiekać je z mąką/ , szczyptę soli ,cukier , wbić żółtko.
-Połączyć składniki dodając zimnej wody tyle, by móc zagnieść gładkie , elastyczne ciasto. Należy je wyrabiać dość starannie ,a gotowe ciasto nie powinno się przyklejać do rąk i blatu.
-Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Obrać gruszki, pokroić je w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.
-Dodać cukier, imbir, rodzynki , migdały, likier i wymieszać.Odstawić.
-Schłodzone ciasto przełożyć na blat , podsypać delikatnie mąką i rozwałkować bardzo cienko tworząc prostokąt.
-Na połówce ciasta,wzdłuż zrobić nacięcia tworząc paski / od brzegu do środka/
-Posmarować całość połową roztopionego masła i posypać herbatnikami.
-Na środku, wzdłuż ciasta rozłożyć owoce .
-Końce ciasta zawinąć do środka.
-Połówką ciasta przykryć z góry owoce , a następnie dość ściśle obłożyć wierzch naciętymi paskami tworząc podłużny strudel.
-Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mieści się w blaszce można je lekko wygiąć.
-Wierzch posmarować resztą masła.
-Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C.
Kiedy ciasto lekko przestygnie można je pokroić/ dość grubo/ ,
ponieważ najsmaczniejsze jest ciepłe.