Strucla serowa

Strucla  serowa

Zdjęcie - Strucla  serowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

500 g mąki pszennej

150 ml mleka

30 g drożdży

100 cukru waniliowego

4 łyżki masła

1 jajko

2 żółtka

szczypta soli

Drożdże roztarłam z 1 łyżką cukru i połową ciepłego mleka. Dodałam 150 g mąki, wymieszałam, przykryłam i zostawiłam  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie do rozczynu dodałam żółtka utarte z pozostałym cukrem, mleko, mąkę i jajko. Dokładnie wyrobiłam ciasto i stopniowo dolałam rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wyrobiłam. Ciasto musi być sprężyste i gładkie i nie może kleić się do rąk. Trzeba je zostawić do wyrośnięcia - musi podwoić objętość a to powinno potrwać co najmniej godzinę. Drożdżowe musi rosnąc i potrzebuje czasu.

Farsz serowy:

400 g twarogu

4 jajka

40 g masła

100 g cukru

100 g rodzynków - ja dałam żurawinę

3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 jajko + łyżka wody do posmarowania strucli

Twaróg trzeba zemleć - ja przecisnęłam 3 razy przez praskę do ziemniaków. Masło utarłam z żółtkami, dodałam cukier, ser i roztarłam na gładką masę. Dodałam drobno posiekaną skórkę pomarańczową i rodzynki/żurawinę. Ubiłam na sztywno białka i połączyłam ostrożnie z serem.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt - ciasto powinno być cienkie ale nie za bardzo, żeby nie popękało. Na każdym prostokącie ułożyłam farsz i zawinęłam w rulony. Włożyłam do papierowych form keksowych, posmarowałam wierzch rozbełtanym z łyżką wody jajkiem i wstawiłam na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Szczerze mówiąc jak dla mnie przypiekły się za bardzo - 42 minuty by wystarczyły w zupełności.

No i zamiast 100 g żurawiny dodałabym 150 - jakoś tak mało ich było w serze - za mało.

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Marka Łebkowskiego.

Kategorie przepisów