Strucla makowa

Strucla makowa

W tym roku jestem odpowiedzialna za wypieki świąteczne :) Zrobiłam już pierniki i bakaliowiec, więc przyszła pora na naszą ulubioną struclę makową. Ponieważ zależało mi na udanym wypieku, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Dorotus.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła - jak na mój gust, masa makowa byłaby za słodka, więc dodałam do niej mniej cukru. Makowce wyszły świetnie, co prawda dwa z trzech lekko pękły pomimo zawinięcia w pergamin, ale są wyśmienite.

Składniki na 3 strucle:

Ciasto:

3 szklanki mąki (mnie wyszło łącznie 4,5, bo ciasto było luźne)

180 ml mleka

150 g rozpuszczonego masła

6 żółtek

45 g drożdży

6 łyżek cukru

1,5 łyżki oleju

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki spirytusu

1 duży cukier waniliowy

Masa makowa:

500 g maku

250 g cukru (ja dałam 4 łyżki miodu i 4 łyżki brązowego cukru)

1 łyżka miodu

100 g rodzynków

50 g posiekanych orzechów włoskich

olejek migdałowy

cynamon do smaku

1 łyżka masła

skórka pomarańczowa

6 białek ubitych na sztywną pianę

Lukier cytrynowy:

sok z 2 cytryn

1,5 szklanki cukru pudru

Drożdże rozpuść z cukrem w ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj pozostałe składniki, dodaj drożdże i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia - tak, aby dwukrotnie podwoiło swoją objętość. Mak sparz w 0,5 l gorącej wody, następnie odciśnij i zmiel 2 razy. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami, na końcu dodając pianę z białek. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je kolejno na prostokąt, nałóż 1/3 masy makowej i zwiń roladę. Gotową roladę zawiń ciasno w wysmarowany olejem pergamin i ułóż na blasze.

Piecz przez 30-40 minut w 180-190 stopniach.

Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i polukruj wystygnięte strucle.

Kategorie przepisów