Stripsy z kurczaka z piekarnika + film

Stripsy z kurczaka z piekarnika + film

 

Zapraszam dziś na smaczny przepis na stripsy z kurczaka z piekarnika! Idealne rozwiązanie na szybki obiad lub przekąskę, której nie będziecie się mogli oprzeć. Te chrupiące stripsy z kurczaka z piekarnika z pewnością staną się nowym ulubieńcem na Waszych stołach! Idealnie pasują jako główny element dania obiadowego lub jako smakowita przekąska podana z ulubionym sosem czosnkowym lub pikantnym dipem. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnych stripsów smażonych! 

 

Zdjęcie - Stripsy z kurczaka z piekarnika + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Film:

 

Składniki stripsy z kurczaka z piekarnika: 

na 2-3 porcje:

  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej ( szklanka 250 ml )
  • 100 g startego na małych oczkach żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • czarny pieprz
  • sól

 

Jak wykonać stripsy z kurczaka z piekarnika?

Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na niewielkie około 1- 1,5 cm paski.

Do miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przyprawę do kurczaka, sól, sporą ilość pieprzu oraz starty na tarce ser żółty i wszystko razem mieszamy. W miseczce roztrzepujemy jajko.

Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce z przyprawami i serem, lekko dociskając palcami, aby panierka dobrze przylegała do mięsa, nadmiar panierki strzepujemy. Kurczaka układamy w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C około 25 minut.

 

Zdjęcie - Stripsy z kurczaka z piekarnika + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów