Stripsy z kurczaka z piekarnika + film
Zapraszam dziś na smaczny przepis na stripsy z kurczaka z piekarnika! Idealne rozwiązanie na szybki obiad lub przekąskę, której nie będziecie się mogli oprzeć. Te chrupiące stripsy z kurczaka z piekarnika z pewnością staną się nowym ulubieńcem na Waszych stołach! Idealnie pasują jako główny element dania obiadowego lub jako smakowita przekąska podana z ulubionym sosem czosnkowym lub pikantnym dipem. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnych stripsów smażonych!
Film:
Składniki stripsy z kurczaka z piekarnika:
na 2-3 porcje:
- 500-600 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej ( szklanka 250 ml )
- 100 g startego na małych oczkach żółtego sera
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- czarny pieprz
- sól
Jak wykonać stripsy z kurczaka z piekarnika?
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na niewielkie około 1- 1,5 cm paski.
Do miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przyprawę do kurczaka, sól, sporą ilość pieprzu oraz starty na tarce ser żółty i wszystko razem mieszamy. W miseczce roztrzepujemy jajko.
Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce z przyprawami i serem, lekko dociskając palcami, aby panierka dobrze przylegała do mięsa, nadmiar panierki strzepujemy. Kurczaka układamy w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C około 25 minut.