Straszne muffiny na halloweenową imprezę
Przepis podstawowy to przepis na waniliowe muffiny.
Najpierw trzeba upiec muffiny (przepis na 12 sztuk):
113 g masła w temperaturze pokojowej
130 g cukru
3 duże jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego (może być więcej)
skórka z jednej dużej cytryny
195-200 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 ml mleka
Najpierw ucieram masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku i ekstrakt waniliowy ze skórka cytrynową. W osobnej misce wymieszałam mąkę, sól i proszek do pieczenia - warto to przesiać i stopniowo dodałam do masy. Na koniec dolałam mleka i barwnika spożywczego. Dobrze wymieszaną masę wlałam do foremek na muffiny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut.
Jak już wystygną można je posmarować kremem i udekorować. Krem jest bardzo prosty:
200 g cukru-pudru
113 masła w temperaturze pokojowej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki śmietanki albo mleka
barwniki spożywcze
Masło utarłam z cukrem na puszysta masę. Dodałam ekstrakt i mleko - podzieliłam na porcje i każdą zabarwiłam na inny kolor.
Dekorowanie muffinów to już kwestia wyobraźni.