Stir-fry z fasolką i warzywami
Dzisiejszy stir-fry będzie idealny na późną obiadokolację po długim i wyczerpującym dniu, kiedy wygłodniali wracamy do domu i nie mamy ochoty stać zbyt długo w kuchni, za to mamy ochotę zjeść coś ciepłego i pysznego, co pozwoli nam zatopić się w domowych pieleszach. Można nałożyć sobie miseczkę gorącego, pożywnego dania, zakopać się pod kocem przed telewizorem i odpocząć. Doskonałe będzie także, gdy w biegu musimy zjeść obiad i pędzić dalej przed siebie, aby załatwić miliony czekających spraw. Sprawdzi się też jako sałatka zaniesiona w pudełeczku do pracy na pożywny lunch. Intensywne smaki na intensywne dni.
Przypominam, że dziś jest ostatni dzień kiedy można wziąć udział w KONKURSIE.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 duże marchewki*
- 1 nieduża czerwona papryka*
- 1 średnia cukinia*
- Pęczek dymki*
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli
- 3cm imbiru lub łyżeczka pasty imbirowej
- Opakowanie świeżych kiełków fasoli mung (ewentualnie puszka)*
- 1 puszka białej fasolki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wytrawnego sherry (lub 4 łyżeczki wódki + 4 łyżeczki octu ryżowego + 4 łyżeczki wody)
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych lub roślinnego
- Garść natki pietruszki lub kolendry
- Garść nerkowców
*jeżeli jesteście bardzo zabiegani, zamiast składników zaznaczonych gwiazdką użyjcie mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w paski. Marchewki, paprykę i cukinię pokroić w paski. Białą część dumki pokroić w 2cm kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na tarce, a chilli posiekać w drobną kosteczkę. Fasolkę (i ewentualnie kiełki) odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać sos sojowy i wino. Pietruszkę/kolendrę porwać w mniejsze kawałki, nerkowce leciutko potłuc.
W woku rozgrzać olej i wrzucić czosnek, imbir i chilli. Smażyć 30 sekund i dodać mięso. Smażyć 3-4 minuty, aż będzie gotowe i warzywa i kiełki. Smażyć kolejne 3-4 minuty, aż warzywa delikatnie zmiękną wlej mieszankę wina i sosu. Po kolejnych 2-3 minutach dodać fasolkę i podgrzać całość. Podczas całego smażenia należy potrawę ciągle mieszać. Gorące danie przekładać do miseczek/talerzy i posypać natkę i orzechami.
Smacznego!