Stir-fry z fasolką i warzywami

Stir-fry z fasolką i warzywami

Dzisiejszy stir-fry będzie idealny na późną obiadokolację po długim i wyczerpującym dniu, kiedy wygłodniali wracamy do domu i nie mamy ochoty stać zbyt długo w kuchni, za to mamy ochotę zjeść coś ciepłego i pysznego, co pozwoli nam zatopić się w domowych pieleszach. Można nałożyć sobie miseczkę gorącego, pożywnego dania, zakopać się pod kocem przed telewizorem i odpocząć. Doskonałe będzie także, gdy w biegu musimy zjeść obiad i pędzić dalej przed siebie, aby załatwić miliony czekających spraw. Sprawdzi się też jako sałatka zaniesiona w pudełeczku do pracy na pożywny lunch. Intensywne smaki na intensywne dni.

Przypominam, że dziś jest ostatni dzień kiedy można wziąć udział w KONKURSIE.

Zdjęcie - Stir-fry z fasolką i warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 duże marchewki*
  • 1 nieduża czerwona papryka*
  • 1 średnia cukinia*
  • Pęczek dymki*
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chilli
  • 3cm imbiru lub łyżeczka pasty imbirowej
  • Opakowanie świeżych kiełków fasoli mung (ewentualnie puszka)*
  • 1 puszka białej fasolki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wytrawnego sherry (lub 4 łyżeczki wódki + 4 łyżeczki octu ryżowego + 4 łyżeczki wody)
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych lub roślinnego
  • Garść natki pietruszki lub kolendry
  • Garść nerkowców

*jeżeli jesteście bardzo zabiegani, zamiast składników zaznaczonych gwiazdką użyjcie mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej

 

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w paski. Marchewki, paprykę i  cukinię pokroić w paski. Białą część dumki pokroić w 2cm kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na tarce, a chilli posiekać w drobną kosteczkę. Fasolkę (i ewentualnie kiełki) odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać sos sojowy i wino. Pietruszkę/kolendrę porwać w mniejsze kawałki, nerkowce leciutko potłuc.

W woku rozgrzać olej i wrzucić czosnek, imbir i chilli. Smażyć 30 sekund i dodać mięso. Smażyć 3-4 minuty, aż będzie gotowe i warzywa i kiełki. Smażyć kolejne 3-4 minuty, aż warzywa delikatnie zmiękną wlej mieszankę wina i sosu. Po kolejnych 2-3 minutach dodać fasolkę i podgrzać całość. Podczas całego smażenia należy potrawę ciągle mieszać. Gorące danie przekładać do miseczek/talerzy i posypać natkę i orzechami.

Smacznego!

Zdjęcie - Stir-fry z fasolką i warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów