Steak wołowy z masłem czosnkowym

Steak wołowy z masłem czosnkowym
Jest jeszcze tyle rzeczy, których nie tylko nie jadłam, ale nawet nie przyrządzałam, ciekawe czy mi życia wystarczy na eksperymenty;)
W miniony weekend smażyłam swój pierwszy filet mignon i steaka z polędwicy, a także upiekłam rye bay-a, którego dodałam do sałaty.
Wczoraj "dusiłam " osso bucco, wyszło bajeczne, wiem, że do niego będę wracać.

Dziś przedstawiam steak-a, który zaskoczył mnie swoją kruchością i smakiem, nigdy nie myślałam, że argentyńska wołowina jest tak smaczna sama w sobie. Do tej pory żeby nadać smak mięsu musiałam odpowiednio je zamarynować albo doprawić, a tu taka niespodzianka...

Zdjęcie - Steak wołowy z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Życie potrafi być piękne, a wołowina pyszna - moje motto tego tygodnia;)



Składniki:
  • steak z polędwicy wołowej (argentyńskiej) 250 g
  • 1 łyżka masła
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  • steak-a delikatnie rozbić - włożyłam steak-a w woreczek, przykryłam ścierką i gładką częścią tłuczka delikatnie go rozbiłam i przekroiłam na pół
  • na patelni rozpuścić masło i odrazu kłaść steaki obsmażając z każdej strony po 3-4 minuty lub dłużej - jak chce się bardziej wypieczone
  • doprawić świeżo zmielonym pieprzem
  • podawać z masełkiem czosnkowym: na 2 łyżki masła dodałam 1 łyżkę drobno pokrojonej pietruszki i 1 ząbek czosnku, dokładnie wymieszałam, zawinęłam w woreczek w kształcie wałeczka i schowałam na 10 minut do zamrażarki
  • tuż przed podaniem ukroić sobie kawałek masełka i kłaść na gorącego steak-a
  • podałam z frytkami domowej roboty

Zdjęcie - Steak wołowy z masłem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów