Staropolski zakwas na żurek wielkanocny
![Staropolski zakwas na żurek wielkanocny](/obrazek/duze/staropolski-zakwas-na-zurek-wielkanocny-405781.jpeg)
Tradycyjna staropolska zupa wielkanocna czyli żurek. Jak sprawić by był doskonały? Przygotuj własny zakwas, to podstawa. Należy to zrobić dziś, najpóźniej jutro. To zupełnie proste. Kilka prostych składników i kilka minut pracy gwarantuje doskonały efekt. Proces fermentacji nie potrzebuje przypraw, ale dodajcie je koniecznie, aby zakwas przeszedł ich aromatem. A czym się różni żur o białego barszczu? Żurek robi się na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały na kiszonej mące pszennej. Żur jest zdecydowanie bardziej ostry, kwaśny i wyraźny w smaku.
Staropolski zakwas na żurek wielkanocny składniki:- szklanka mąki żytniej (typu 2000, 1850 lub 750)
- 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
Mąkę (ja użyłam typu 750) zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy, aby nie powstały „kluski”. Dodajemy przyprawy. Naczynie przykrywam gazą i odstawiam na 4-5 dni.
Proces kiszenia należy podglądać, czy aby nie pojawia się pleśń.
Gotowy zakwas wstawiam do lodówki. Może tam czekać ok 2 tygodni.
Naczynie szklane lub gliniane musi być dokładnie wyparzone.