Staropolski zakwas na żurek wielkanocny

Staropolski zakwas na żurek wielkanocny

Tradycyjna staropolska zupa wielkanocna czyli żurek. Jak sprawić by był doskonały? Przygotuj własny zakwas, to podstawa. Należy to zrobić dziś, najpóźniej jutro. To zupełnie proste. Kilka prostych składników i kilka minut pracy gwarantuje doskonały efekt. Proces fermentacji  nie potrzebuje przypraw, ale dodajcie je koniecznie, aby zakwas przeszedł ich aromatem. A czym się różni żur o białego barszczu? Żurek robi się na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały na kiszonej mące pszennej. Żur jest zdecydowanie bardziej ostry, kwaśny i wyraźny w smaku.

Staropolski zakwas na żurek wielkanocny składniki:
  • szklanka mąki żytniej (typu 2000, 1850 lub 750)
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
przygotowanie:

Mąkę (ja użyłam typu 750) zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy, aby nie powstały „kluski”. Dodajemy przyprawy. Naczynie przykrywam gazą i odstawiam na 4-5 dni.
Proces kiszenia należy podglądać, czy aby nie pojawia się pleśń.
Gotowy zakwas wstawiam do lodówki. Może tam czekać ok 2 tygodni.

UWAGA:

Naczynie szklane lub gliniane musi być dokładnie wyparzone.

Zdjęcie - Staropolski zakwas na żurek wielkanocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów