Speculoos -ciasteczka Świetego Mikołaja
Speculoos (speculaas) kruche ciastka tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii w wigilię dnia Świętego Mikołaja jak pisze Dorotka. Ciastka są kruche i lekko korzenne w smaku. a przede wszystkim charakterystyczne są drewniane formy w których są pieczone. przepis pochodzi z tej strony
- 150 g masła
- 250 g maki pszennej
- 140 g cukru muscovado
- 1 łyżeczka przyprawy do speculoos:
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mleka (60 ml)
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Następnie dodać masło,mleko i zagnieść ciasto - zawinąć w folię i włożyć do lodówki. U mnie było kilka godzin.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Formę do speculoos oprószyć mąka ja niestety takiej nie posiadam niestety :-) choć marzy mi się bardzo... Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w formę a jeśli takiej nie mamy rozwałkowuje przez folie aby nie kleiło się do wałka. Piec w 170 C ok 15-20 minut do zbrązowienia. Przechowywać do 7 dni.
Cukier zmielić młynkiem do kawy .
Smacznego