Sos jabłkowo - żurawinowy. Zdrowy dodatek do drobiu
Pyszny, domowy sos, który zaczaruje Wasze dania z kaczki, indyka czy kurczaka!
Poświęcicie na niego trochę czasu, ale później wystarczy przygotować indyka czy kurczaka na parze i polać go tym sosem. Mega pyszne! I do tego zdrowe!
Wolicie bardziej wytrawnie?
Przygotujcie w brytfance kaczkę w sosie własnym, delikatnie podgrzejcie ten sosik i polejcie nim porcje kaczuszki już na talerzu, do tego pieczone ziemniaczki w majeranku i czosnku.... Mmmm :)
Teraz jest idealny czas na żurawinę (polecam kupować tą na wagę), ale można również użyć mrożonej.
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na FB :)
Składniki na ok. 2-3 słoiczki
6 sztuk jabłek
0,5kg żurawiny
3 łyżki cukru (ja użyłam brązowego)
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wrzucamy do garnka.
Krok 2
Dodajemy umytą żurawinę. Przykrywamy garnek pokrywką, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Można dolać wodę (w zależności od jabłek ok 0,5 - 1 szklanka)
Krok 3
Przekładamy dżem do słoików, które wcześniej zostały dokładnie umyte, sparzone wrzątkiem i zagrzane przez ok. 15 minut w piekarniku w temperaturze 100 °C.
Krok 4
Mocno zakręcamy słoiki przez ściereczkę, obracamy do góry dnem i owijamy grubym kocem lub ręcznikiem (można też zostawić pod kołdrą lub poduszką). Owinięte odstawiamy na ok. 12 godzin.
Zamiast owijania, słoiki można też pasteryzować przez ok. 10 minut we wrzątku lub ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach (to moje najlepsze rozwiązanie)
Powodzenia ;)
Poświęcicie na niego trochę czasu, ale później wystarczy przygotować indyka czy kurczaka na parze i polać go tym sosem. Mega pyszne! I do tego zdrowe!
Wolicie bardziej wytrawnie?
Przygotujcie w brytfance kaczkę w sosie własnym, delikatnie podgrzejcie ten sosik i polejcie nim porcje kaczuszki już na talerzu, do tego pieczone ziemniaczki w majeranku i czosnku.... Mmmm :)
Teraz jest idealny czas na żurawinę (polecam kupować tą na wagę), ale można również użyć mrożonej.
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na FB :)
Składniki na ok. 2-3 słoiczki
6 sztuk jabłek
0,5kg żurawiny
3 łyżki cukru (ja użyłam brązowego)
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wrzucamy do garnka.
Krok 2
Dodajemy umytą żurawinę. Przykrywamy garnek pokrywką, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Można dolać wodę (w zależności od jabłek ok 0,5 - 1 szklanka)
Krok 3
Przekładamy dżem do słoików, które wcześniej zostały dokładnie umyte, sparzone wrzątkiem i zagrzane przez ok. 15 minut w piekarniku w temperaturze 100 °C.
Krok 4
Mocno zakręcamy słoiki przez ściereczkę, obracamy do góry dnem i owijamy grubym kocem lub ręcznikiem (można też zostawić pod kołdrą lub poduszką). Owinięte odstawiamy na ok. 12 godzin.
Zamiast owijania, słoiki można też pasteryzować przez ok. 10 minut we wrzątku lub ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach (to moje najlepsze rozwiązanie)
Powodzenia ;)