Sos grzybowy z rozmarynem

Sos grzybowy z rozmarynem
Zdjęcie - Sos grzybowy z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 250 g mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
  • ½ małego pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 Ziarna
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Sos grzybowy z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, grzyby w plasterki. Natkę drobno posiekaj.

Zdjęcie - Sos grzybowy z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć cebulę, smaż przez 5 minut. Dodaj grzyby, smaż dalej, często mieszając przez 10 minut lub dłużej do ich miękkości.

Zdjęcie - Sos grzybowy z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Wlej śmietanę kremówkę, dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj natkę pietruszki.

Sos przelej do sosjerki, wierzch polej olejem Kujawskim LEN + ROZMARYN tłoczonym na zimno i ozdób świeżą gałązką rozmarynu.

Zdjęcie - Sos grzybowy z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Sos grzybowy z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów