Sos grzybowy z rozmarynem
Składniki:
- 1 biała cebula
- 250 g mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
- ½ małego pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju Kujawskiego 3 Ziarna
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę, grzyby w plasterki. Natkę drobno posiekaj.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć cebulę, smaż przez 5 minut. Dodaj grzyby, smaż dalej, często mieszając przez 10 minut lub dłużej do ich miękkości.
Krok 3
Wlej śmietanę kremówkę, dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj natkę pietruszki.
Sos przelej do sosjerki, wierzch polej olejem Kujawskim LEN + ROZMARYN tłoczonym na zimno i ozdób świeżą gałązką rozmarynu.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe