Sopot na podwieczorek i chleb na kolację :)

Sopot na podwieczorek i chleb na kolację :)

Zdjęcie - Sopot na podwieczorek i chleb na kolację :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sopot na podwieczorek i chleb na kolację :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj szybciutko. Dwa zdjęcia z Sopotu sprzed kilku tygodni i chleb. Bez zakwasu. Na drożdżach. Siedzimy wszyscy w domu popijając herbatę z miodem i cytryną. Kichamy i prychamy jeden przez drugiego. Wygrzewamy się pod kocem i jemy ciepły chleb z masłem i miodem.
Zupełnie nieskomplikowany chleb, taki jak ten, można upiec nawet pomimo braku sił. Do jego wypieku użyłam mąki pytlowej, którą zrobiłam sama jakiś czas temu, przesiewając przez gęste sitko mąkę żytnią razową. Wszystkie otręby pozostałe z przesiewania mąki włożyłam do puszki. Nie przydały mi się przy tym chlebie, ale będę ich używać wysypując foremki piekąc inne chleby.
Przepis na ten chleb, to przeróbka chlebka Tessinerli, który już kiedyś przerabiałam na bułki na serwatce. Na jego podstawie wyszedł mi bardzo dobry chleb z dwóch rodzajów mąki – żytniej pytlowej i pszennej. Okazuje się, że przepis na Tessinerli jest bardzo elastyczny i towarzyski :) Łatwo daje się „urobić” dostając zupełnie inną twarz :)
Z tego przepisu wychodzi jeden duży bochenek.

Zdjęcie - Sopot na podwieczorek i chleb na kolację :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sopot na podwieczorek i chleb na kolację :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową

zaczyn
225 g mąki żytniej pytlowej
175 g wody
15 g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli

ciasto chlebowe
525 g mąki pszennej chlebowej
285 g wody
3 łyżki oleju
30 g drożdży
1,1/4 łyżeczki soli

zaczyn
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

ciasto chlebowe
Do zaczynu dodać wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, olej i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać przez 4 minuty na wolnej prędkości (1), następnie dodać sól i wyrabiać przez kolejne 6 minut na wyższym biegu (2). Ciasto można również wyrobić ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania wyłożonego omączoną ściereczką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 50 minut.

Piekarnik z kamieniem (lub blachą w środku) rozgrzać do 230°C.

Bochenek można naciąć.
Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i piec z parą przez 10 minut, po czym uchylić lekko drzwiczki, aby para uszła. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 25 -30 minut.

Kategorie przepisów