Sola z ryżem Venere i majonezowym sosem z dyni
Kolorowe, zdrowe i pyszne danie rybne z dodatkiem sałaty i czarnego ryżu Venere.
Sola często gości na moim talerzu. Jest bardzo delikatna i łagodna w smaku nie zbyt wielu dodatków i jest łatwa do przyrządzenia. Wystarczy ugotować ją kilka minut na parze lub usmażyć z obu stron na maśle. Dziś wybrałam drugą wersję. Najfajniejszy jednak w tym daniu jest sos /majonez/ z pieczonej dyni. Wykorzystałam do niego ostatni zapas zamrożonej, pieczonej dyni /warto było/. Przepis podpatrzyłam w jednym z programów telewizyjnych /IT, /skrzętnie zanotowałam i z ciekawości wypróbowałam. Sos jest lekki i delikatny w smaku . Schłodzony doskonale smakuje jako dodatek do różnego rodzaju sałatek.
Składniki: /2 porcje/
- 2 filety z soli bez skóry
- 2 łyżki mąki
- masło do smażenia/ ok. 3 łyżki/
- sól
- pieprz cytrynowy
sos:
- 100 g mleka
- 60 g pieczonej dyni / u mnie mrożona/
- ok.1,5 łyżki białego octu winnego
- ok. 1 szklanka oleju słonecznikowego
- sól do smaku
oraz:
zielona sałata i kilka plasterków cytryny i ryż ugotowany na sypko / u mnie czarny Venere/
Wykonanie:
-Przygotować sos : mleko , dynię i ocet zmiksować na jednolitą masę. Miksując nadal dodawać powoli olej, aż do uzyskania gęstej konsystencj. Doprawić do smaku solą. Schłodzić.
-Filety z soli / mrożone należy wcześniej rozmrozić /umyć , osuszyć, posypać solą i pieprzem. cytrynowym/ można doprawić przyprawą do ryb jeśli ktoś lubi/. -Rybę obtoczyć z obu stron w mące/ przycisnąć by dobrze przyległa/ i otrząsnąć jej nadmiar. -Rozgrzać masło i smażyć rybę z obu stron na małym ogniu do lekkiego przyrumienienia się. -Po usmażeniu przełożyć na bibułę do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotową rybę przełożyć na talerz i podawać z dodatkiem ryżu i zielonej sałatki. Całość dowolnie polać schłodzonym sosem / u mnie dość obficie/ i obłożyć plasterkami cytryny.
Było pysznie..............!