Sok z arbuza z dodatkiem mięty
Sok z arbuza z dodatkiem świeżej mięty! Idealny na upalne dni! Schłodzony i podany z kostkami lodu, cudownie ugasi pragnienie. Świeżość mięty i słodycz arbuza - to jest to!
Arbuz składa się z 92% z wody,ale jest to woda z dodatkiem witaminy C. Owoc ten zawiera niewiele cukrów bo tylko 6%. Ma niewiele kalorii, jest więc idealny dla osób dbających o linię;-) Zawiera dużą ilość potasu. W czarnych pestkach arbuza znajduje się sporo składników mineralnych z łatwo przyswajalnym dla organizmu żelazem i cynkiem. Zwykle odrzucane w czasie konsumpcji owocu pestki i ich bogata zawartość mogą stać się częścią naszej diety za sprawą wyciskarek do soków.
Arbuz bogaty jest w:
LIKOPEN silny przeciwutleniacz chroniący układ krwionośny przed licznymi schorzeniami.Podobnie jak inne karoteny ma również właściwości anty-nowotworowe.
CYTRULINĘ ten aminokwas przekształca się w nerkach w pochodny aminokwas argininę (ang. arginine). Ten zaś ma podobne właściwości jak osławiona już viagra – rozszerza naczynia krwionośne co niezależnie od „innych zbawiennych efektów” polepsza cyrkulację krwi i sprzyja spadkowi ciśnienia. Niestety widoczne efekty można osiągnąć jedynie konsumując duże ilości arbuza (kilka szklanek soku arbuza dziennie)....
Sok można wzbogacić dodając do niego sok z kiwi i/lub cytryny. Polecam!
Arbuza obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki. Umyłam świeże gałązki mięty.
Przecisnęłam owoc wraz z pestkami i miętą przez wyciskarkę.
Sok schłodziłam, dodałam kostki lodu i gotowe.