Sok malinowy
Lato powoli się kończy ale na szczęście owoców w babcinym ogródku nie
brakuje, dlatego gdy tylko znalazłam wolną chwilę zabrałam się za przygotowanie przetworów. Sok
malinowy najlepiej sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym jako pyszny
dodatek do rozgrzewającej herbaty. Ładnie udekorowane słoiczki z sokiem można ustawić w kuchennej witrynce lub podarować w prezencie.
Składniki
Przygotowanie
Maliny wrzucamy do blendera i miksujemy razem z cukrem do uzyskania mocno wodnistej konsystencji. Mieszankę przelewamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy ok. 20 minut (po zagotowaniu zmniejszamy ogień tak, aby sok nie bulgotał) co chwilę mieszając. Gotowy sok cedzimy przez sitko o gęstych oczkach, które pozwoli wychwycić wszystkie pestki, przelewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków, mocno zakręcamy i lekko studzimy.
Następnie poddajemy je pasteryzacji. W tym celu soki wkładamy do garnka i napełniamy go wodą do wysokości 3/4 słoików. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury w jakiej znajdują się słoiki z sokiem. Słoiki nie powinny się również stykać ze sobą ani ze ściankami garnka. Całość gotujemy przez 20 minut.
Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości składników przygotowałam 1,4 l soku (4 średnie słoiczki).
Smacznego !
Składniki
- ok. 950 g malin
- 450 g cukru
- 1 szklanka wody
Przygotowanie
Maliny wrzucamy do blendera i miksujemy razem z cukrem do uzyskania mocno wodnistej konsystencji. Mieszankę przelewamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy ok. 20 minut (po zagotowaniu zmniejszamy ogień tak, aby sok nie bulgotał) co chwilę mieszając. Gotowy sok cedzimy przez sitko o gęstych oczkach, które pozwoli wychwycić wszystkie pestki, przelewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków, mocno zakręcamy i lekko studzimy.
Następnie poddajemy je pasteryzacji. W tym celu soki wkładamy do garnka i napełniamy go wodą do wysokości 3/4 słoików. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury w jakiej znajdują się słoiki z sokiem. Słoiki nie powinny się również stykać ze sobą ani ze ściankami garnka. Całość gotujemy przez 20 minut.
Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości składników przygotowałam 1,4 l soku (4 średnie słoiczki).
Smacznego !