Snikers według siostry Anastazji
Na blogu jest już przepis na klasycznego Snikersana kruchym miodowym cieście z kremem budyniowym, jednak ostatnio szukając inspiracji natknęłam się na wersję siostry Anastazji na kakaowym biszkopcie z kremem maślanym i orzechową wkładką. Oczywiście musiałam spróbować co z tego wyjdzie, a że wyszło przepysznie to zostawiam Wam przepis, bo jestem pewna, że zachwycicie się połączeniem ciemnego biszkoptu z kremem, kajmakiem i chrupiącymi orzechami.
Snikers według siostry Anastazji - składniki i przygotowanie:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 4 łżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 35 minut do tzw suchego patyczka.
Warstwa orzechowa:
- 25 dag mielonych orzechów (użyłam włoskich)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąki wymieszane ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st.
Krem:
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 200 g masła
Żółtka miksujemy z cukrem i mlekiem a następnie mieszając zagotowujemy (podczas gotowania należy ciągle mieszać, by krem się nie przypalił) i gotujemy chwilę do zgęstnienia.
Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie dodajemy po łyżce ostudzonego kremu żółtkowego i miksujemy do połączenia
Dodatkowo:
- 400 g masy kajmakowej
- orzechy do posypania
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekrawamy na pół (jest dość cienki, ale taki ma być, żeby ciasto nie było masakrycznie wysokie). Na jednej z części biszkoptu rozsmarowujemy krem (pozostawiając 2-3 łyżki na wierzch) przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na której rozprowadzamy pozostały krem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.