Śniadaniowe rogale

Zdjęcie - Śniadaniowe rogale - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedawno piekąc croissanty z domowego ciasta francuskiego przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam maślanych rogalików. Takich mlecznych i rumianych, które idealnie sprawdzą się w wersji śniadaniowej lub piknikowej.

Szybko zabrałam się do pracy, a przy okazji postanowiłam popróbować zawijać je w nowy sposób. Do tej pory ciasto wałkowałam na koło, z którego wycinałam trójkąty i zawijałam rogaliki. Tym razem formowałam z ciasta kulki, wałkowałam je na cienki placek i zawijałam jak naleśniki. Dopiero wtedy wywijałam rogi, otrzymując zgrabne rogale.

Sposób ten jest szybszy i nie wymaga odmierzana trójkątów od linijki. Ostatecznie domowe rogaliki nie muszą być równej wielkości, ważne, że są upieczone od serca

Zdjęcie - Śniadaniowe rogale - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowe rogale - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowe rogale - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowe rogale - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 2 ocen Śniadaniowe rogale Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 12 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • jajko
  • 60 g masła
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • Wierzch:
  • białko jajka
  • mak
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, drożdże.
  2. W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie.
  3. Do suchych składników wbijamy jajko. Dodajemy na przemian masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Zostawiamy je w misie na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, każdą wałkujemy na cienki placek i zawijamy jak naleśnik. Boki "roladki" zawijamy tworząc rogala i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Tak uformowane rogale przykrywamy ściereczką na 40 minut.
  5. Wierzch wyrośniętych rogalów smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy