Śniadanie: Waniliowe drożdżówki z wiśniami i kruszonką
Pyszne puchate bułeczki wypełnione kwaskowatymi wiśniami, zwieńczone waniliową kruszonką.
/ przepis własny na 6 sztuk/
ciasto: - 300 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 125 ml ciepłego mleka - 2 jajka - 10 g świeżych drożdży - 35 g cukru waniliowego - 30 g masła - szczypta soli
nadzienie: - 200 g wydrylowanych wiśni - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru pudru
kruszonka: - 25 g mąki pszennej - 25 g cukru waniliowego - czubata łyżka zimnego masła
W garnuszku zagrzać mleko. Ma być letnie, nie może być gorące! Do małej miseczki lub zwykłej szklanki wkruszyć świeże drożdże dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki dodatkowo odrobinę cukru. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce- aż rozczyn wyrośnie. W garnuszku rozpuścić masło. Odstawić na bok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, wbić jedno jajko ( drugie wykorzystasz do posmarowania wyrośniętych bułek), dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić na 1 h lub dłużej - do podwojenia objętości. Wiśnie umyć, wydrylować, dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, utoczyć kulki, które następnie rozpłaszczać i nadziewać wiśniami. Zakleić i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi pięcioma bułeczkami.
Do małej miski wyspać składniki na kruszonkę i rozcierać palcami do momentu, aż powstaną grudki. W kubeczku rozkłócić jajko i smarować pędzelkiem drożdżówki, następnie posypać je kruszonką.
Odstawić na ok. 40 minut - do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać z termoobiegiem do 175 stopni C. i piec bułeczki ok. 15 minut- na złoty kolor.
Studzić na kuchennej kratce. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________