Śniadanie - pchali z bakłażanów oraz pieczone jajka

Śniadanie - pchali z bakłażanów oraz pieczone jajka

Śniadanie. W zwykły dzień szykowane pospiesznie i tak samo szybko jedzone, bo trzeba się spieszyć do zajęć. W dni wolne jest czas na celebrę, na próbowanie nowych, ciekawych smaków, na zabawę w kuchni i na  dłuższe siedzenie przy stole.

Dziś przedstawiam dwie propozycje: pchali z bakłażanów oraz jajka pieczone z wątróbką w winnym sosie.

Zdjęcie - Śniadanie - pchali z bakłażanów oraz pieczone jajka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pchali z bakłażanów / kuchnia gruzińska

1 bakłażan (ok. 350 g)

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

3/4 szklanki orzechów włoskich

sporo świeżych ziół, u mnie oregano

mieszanka zmielonych przypraw: dużo ziaren kolendry, kumin, gorczyca, gałka, kardamon, imbir, pieprz itp.

sól

1 łyżka octu winnego (u mnie balsamico)

kawałek strączka świeżej chilli

2 łyżki pestek granatu

Bakłażana obieram, kroję w kostkę, cebulę siekam. Jedno i drugie obsmażam na rozgrzanym oleju, na brąz. Studzę. Siekam dotąd, aż masa będzie przypominała kaszę.

Orzechy mielę razem z czosnkiem, łączę z posiekanymi ziołami, przyprawami, chilli, octem, dodaję 1/3 szklanki wody i mieszam. Powstanie pyszny oleisty sos, który łączę z bakłażanem i cebulą, dodaję pestki granatów, mieszam. Z masy formuję kulki. Podaję posypane pestkami granatu, ze świeżymi ziołami.

Zdjęcie - Śniadanie - pchali z bakłażanów oraz pieczone jajka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka pieczone z wątróbką, w sosie winnym

200 ml dobrego wina, u mnie alzackie

3 wątróbki

4 jaja

2 szalotki albo 1 mała cebula

sól, pieprz, ulubione przyprawy

odrobina masła

gałązki tymianku

laurowy liść

100 ml bulionu z kury

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni.

Wino wlewam do rondelka, dodaję liść laurowy i gałązkę tymianku. Gotuję dotąd, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodaję do niego bulion i posiekane szalotki. Gotuję dotąd, aż płyn zgęstnieje i będzie przyklejał się do spodu łyżki. Studzę.

Wątróbki myję, osuszam, oczyszczam i kroję na małe kawałki. Smażę je na oleju, posypuję solą i pieprzem.

4 kokilki smaruję w środku masłem, posypuję solą i pieprzem.

Wątróbki łączę z przestudzonym sosem, doprawiam. Całość przekładam do kokilek.

Rozbijam jedno jajko do małej miseczki, a potem delikatnie wlewam je do kokilki. Tak samo postępuję z pozostałymi jajkami. Kokilki umieszczam na blasze albo w dużym garnku wyłożonym pergaminem. Wlewam wrzątek do połowy wysokości kokilek. Wkładam je do piekarnika na minimum 10 minut. Podaję od razu.

* źródło przepisów: "Jajka" Michel Roux, "Tradycyjna kuchnia gruzińska" wyd. Rea s.j.

Zdjęcie - Śniadanie - pchali z bakłażanów oraz pieczone jajka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów