Smażony ser w panierce
Każdy kto odwiedził kiedyś Czechy lub Słowację na pewno próbował tego ich specjału. Pierwszy raz miałam okazję spróbować panierowany ser w schronisku podczas wycieczki w Tatry słowackie i zachwyciłam się tym panierowanym serem z frytkami. Postanowiłam przygotować go w domu i przypomnieć sobie tamte smaki. Wyszedł pyszny, z chrupiącą panierką i płynnym wnętrzem, dokładnie taki jak na Słowacji! Dodałam tylko ekstra konfiturę żurawinową i było pysznie, polecam tym bardziej, że jest bardzo łatwy przygotowaniu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Ser w panierce
(2 porcje)
Składniki:
- 250 g sera gouda, podzielonego wzdłuż na 2 grube plastry
- 2 duże jajka
- 1-2 szklanki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- konfitura z żurawiny i frytki do podania
Przygotowanie:
- W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
- Obtocz każdy plaster w jajku i następnie dokładnie w bułce tartej, powtórz tą czynność 3 razy aby zapobiec wycieknięciu sera w trakcie smażenia, po czym włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Rozgrzej olej do głębokiego smażenia i włóż zapanierowany ser. Smaż do zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki do ocieknięcia.
- Podawaj natychmiast, z żurawiną i frytkami.
Smacznego!
English version
Fried cheese
(2 servings)
Ingredients:
- 250 g gouda cheese, divided lengthwise into 2 thick slices
- 2 large eggs
- 1-2 cups bread crumbs
- oil for deep frying
- cranberry jam and potato chips for serving
Preparation:
- Whisk the eggs in a plate to blend. Place the bread crumbs in another pie plate.
- Dip the cheese slices into the eggs, then coat completely with the bread crumbs, patting to adhere. Repeat 3 times to preven leaking while cooking and place for 10 minutes in the freezer.
- Heat the oil and add cheese. Fry until golden brown, then transfer on paper towels to drain.
- Serve immediately, with cranberry jam and chips.
Enjoy!