Smażony ser w panierce

Smażony ser w panierce

Każdy kto odwiedził kiedyś Czechy lub Słowację na pewno próbował tego ich specjału. Pierwszy raz miałam okazję spróbować panierowany ser w schronisku podczas wycieczki w Tatry słowackie i zachwyciłam się tym panierowanym serem z frytkami. Postanowiłam przygotować go w domu i przypomnieć sobie tamte smaki. Wyszedł pyszny, z chrupiącą panierką i płynnym wnętrzem, dokładnie taki jak na Słowacji! Dodałam tylko ekstra konfiturę żurawinową  i było pysznie, polecam tym bardziej, że jest bardzo łatwy przygotowaniu. Zapraszam!

 

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Smażony ser w panierce / Fried cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ser w panierce 

(2 porcje)

Składniki:

  • 250 g sera gouda, podzielonego wzdłuż na 2 grube plastry
  • 2 duże jajka
  • 1-2 szklanki bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • konfitura z żurawiny i frytki do podania

Przygotowanie:

  1. W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
  2. Obtocz każdy plaster w jajku i następnie dokładnie w bułce tartej, powtórz tą czynność 3 razy aby zapobiec wycieknięciu sera w trakcie smażenia, po czym włóż do zamrażarki na 10 minut.
  3. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia i włóż zapanierowany ser. Smaż do zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki do ocieknięcia.
  4. Podawaj natychmiast, z żurawiną i frytkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Smażony ser w panierce / Fried cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Fried cheese

(2 servings)

Ingredients:

  • 250 g gouda cheese, divided lengthwise into 2 thick slices
  • 2 large eggs
  • 1-2 cups bread crumbs
  • oil for deep frying
  • cranberry jam and potato chips for serving

Preparation:

  1. Whisk the eggs in a plate to blend. Place the bread crumbs in another pie plate.
  2. Dip the cheese slices into the eggs, then coat completely with the bread crumbs, patting to adhere. Repeat 3 times to preven leaking while cooking and place for 10 minutes in the freezer.
  3. Heat the oil and add cheese. Fry until golden brown, then transfer on paper towels to drain.
  4. Serve immediately, with cranberry jam and chips.

Enjoy!

Zdjęcie - Smażony ser w panierce / Fried cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów