Smażona fasolka szparagowa po chińsku
Świeżą fasolkę szparagową można kupić na straganach już od dłuższego czasu. Przeważnie jemy ją okraszoną bułką tartą, jednak niedawno przetestowałam nowy przepis, znaleziony w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”. Fasolka przygotowana w ten sposób ma zupełnie inny, orientalny smak. Jest pyszna i smakowała nawet mojej siostrze, która za fasolką z bułką tartą nie przepada. Tak przyrządzona fasolka to świetny dodatek np. do ryby lub mięsa o delikatnym smaku.
W oryginale używano chińskiej fasoli, która jest cieńsza i krócej się ją przyrządza. Naszą polską fasolkę trzeba wcześniej obgotować w wodzie ;)
SMAŻONA FASOLKA SZPARAGOWA PO CHIŃSKU
450g fasolki szparagowej (u mnie kolorowa; można także użyć mrożonej fasolki),
2 świeże czerwone papryczki chili (dałam 1/3 zwykłej czerwonej papryki + szczyptę mielonego chili),
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki mielonego anyżu (dałam chińską przyprawę 5 smaków, w której jest m.in. anyż),
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki klarownego miodu,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Chili pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojone chili (lub czerwoną paprykę), anyż (lub przyprawę 5 smaków), posiekany czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając fasolkę z sosem. Podawać od razu.
W oryginale używano chińskiej fasoli, która jest cieńsza i krócej się ją przyrządza. Naszą polską fasolkę trzeba wcześniej obgotować w wodzie ;)
SMAŻONA FASOLKA SZPARAGOWA PO CHIŃSKU
450g fasolki szparagowej (u mnie kolorowa; można także użyć mrożonej fasolki),
2 świeże czerwone papryczki chili (dałam 1/3 zwykłej czerwonej papryki + szczyptę mielonego chili),
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki mielonego anyżu (dałam chińską przyprawę 5 smaków, w której jest m.in. anyż),
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki klarownego miodu,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Chili pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojone chili (lub czerwoną paprykę), anyż (lub przyprawę 5 smaków), posiekany czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając fasolkę z sosem. Podawać od razu.