Smażona fasolka szparagowa po chińsku

Smażona fasolka szparagowa po chińsku
Świeżą fasolkę szparagową można kupić na straganach już od dłuższego czasu. Przeważnie jemy ją okraszoną bułką tartą, jednak niedawno przetestowałam nowy przepis, znaleziony w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”. Fasolka przygotowana w ten sposób ma zupełnie inny, orientalny smak. Jest pyszna i smakowała nawet mojej siostrze, która za fasolką z bułką tartą nie przepada. Tak przyrządzona fasolka to świetny dodatek np. do ryby lub mięsa o delikatnym smaku.
W oryginale używano chińskiej fasoli, która jest cieńsza i krócej się ją przyrządza. Naszą polską fasolkę trzeba wcześniej obgotować w wodzie ;)

Zdjęcie - Smażona fasolka szparagowa po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SMAŻONA FASOLKA SZPARAGOWA PO CHIŃSKU
450g fasolki szparagowej (u mnie kolorowa; można także użyć mrożonej fasolki),
2 świeże czerwone papryczki chili (dałam 1/3 zwykłej czerwonej papryki + szczyptę mielonego chili),
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki mielonego anyżu (dałam chińską przyprawę 5 smaków, w której jest m.in. anyż),
1 ząbek czosnku,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki klarownego miodu,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Chili pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojone chili (lub czerwoną paprykę), anyż (lub przyprawę 5 smaków), posiekany czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając fasolkę z sosem. Podawać od razu.

Zdjęcie - Smażona fasolka szparagowa po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów